Trampkraft är en förening för alla som är intresserade av muskeldrivna fordon på land, till sjöss och i luften. Tyngdpunkten ligger för närvarande på landfordon där majoriteten är liggcyklar. Föreningen är medlem i WHPVA (World Human Powered Vehicle Association) som fungerar som paraplyorganisation för alla nationella HPV-klubbar i världen.

Kallelse till Årsmöte 19 maj 2012 i Föreningen Trampkraft!

Årets möte avhålls i Mölndal och arrangeras av Trampkraft Väst. Alla
är välkomna men för att få rösta och vara med i styrelsen måste man
vara medlem i föreningen Trampkraft. För att bli medlem så sätter man
in 150 kronor per år på Plusgirokonto 530393-8 / HPV Sverige. Som
medlem får man tidningen Cykling från Cykelfrämjandet där vi har en
avdelning kallad Trampkraft. Är du osäker på om du är medlem kontakta
kassör Jan-Inge Ljungberg (kontaktuppgifter sist i detta meddelande).

Anmäl om du kommer till årsmötet till Anders Drougge
anders.drougge@hdcs.se 070-7758415
eller Peter Markusson peter.markusson@telia.com 0705-127160

Kontakt med styrelsen
http://trampkraft.blogspot.se/2012/04/trampkrafts-styrelse.html


Det preliminära programmet ser ut som följande:
----------------------------------------------------------------------
10-12 Tävling (200 meter flygande, på bra raksträcka i närheten)
12-13 Lunch (catering till lokalen eller på närbeläget matställe)
13-15 Årsmöte
15-16 Fika och Utställning - Vi uppmuntrar alla att ta med liggcyklar
- gärna ovanliga såna om man har det - för visning och eventuell
provkörning. Kontakt är tagen med företag som säljer liggcyklar för
eventuell medverkan.
16-18 Hyggetur
18-19 Middag (ev på återvägen av hyggeturen eller på närbeläget matställe)
19-xx "Pubkväll" i lokalen, med något intressant föredrag och mycket
diskuterande om liggcyklar.
----------------------------------------------------------------------

Lokalen ligger på Göteborgsvägen 91 i Mölndal, helt nära Mölndals
centrum. Närmaste avfart från motorvägen är Lackarebäcksmotet. När man
tar av där kommer man ut på Göteborgsvägen alldeles invid lokalen.
Frågor till Peter Markusson peter.markusson@telia.com eller mobil 0705-127160

- Länk till karta och vägbeskrivning till Mölndals Tennisklubb/Tenniscenter, där tävlingarna startar kl 10:
http://gulasidorna.eniro.se/f/mölndals-tenniscenter:8964354?search_word=mölndals%20tennisklubb

- Länk till karta och vägbeskrivning till Göteborgsvägen 91/Citroënklubben, där årsmötet startar kl 13:
http://personer.eniro.se/profil/svenska+citroénklubben/cmp_7830242_25594788


Dagen efter är det Hisingen runt
http://hisingenrunt2012.23gears.se/

Här är länkar till de papper som är aktuella under årsmötet:

Dagordning

Bokslut 2011

Budgetförslag 2012-13

Verksamhetsberättelse

Valberedningens förslag

Vänliga hälsningar
Trampkrafts styrelse

Ny hemsida

Äntligen är Trampkrafts nya hemsida klar! Den är lite provisorisk än så länge men ha tålamod och kom gärna med tips och idéer på hur sidan kan bli bättre.

Byggtips

HPV-byggtips



Längst ner på sidan finns länkar till byggbeskrivningar på nätet.



Tycker du också att det är svårt att hitta rätt storlek på däcken?

Konverteringstabell för storlekar



Artikel skriven av Moje Karlsson hämtad från Trampkraft nummer 10. Bild på Misses hoj tagen av Jan-Inge.

Hej på er alla liggcykelbyggintresserade!

Det är urkul att bygga specialcyklar och jag har lite erfarenhet i bakfickan på mitt blåställ som jag vill dela med mig av.
Jag är tjej och är den som bygger det mesta hemma p.g.a. mitt stora tålamod. Misse (min man) är bra på allt utom att ha tålamod. Så visst blir det samarbete! Kom GÄRNA och hälsa på!
Har du aldrig byggt en cykel förut så börja med järn som rammaterial. För hur man än tänker att man ska bygga den optimala hojen så blir det inte optimalt förrän efter minst fem hojar!
Som sits kan man använda en ram klädd med bilbälten, bocka aluminiumplåt, träplankor (är inte fy skam) eller nåt annat man kommer på.
Avgasrör och avgasböjar av bonnjärn finns i olika dimensioner. Aluminiserade rör är omöjliga att löda, måste svetsas. Kolla godstjockleken med skjutmått om du inte vill släpa omkring på onödig vikt. Brorsan min som väger 55 kg klarar sig bra med 42*1,25 mm-rör på sin korthjuling (som väger 11 kg). Jag väger 70 kg men är mindre stark så jag kan ha samma rör. Misse som väger 95 kg och är bra på att ta i så saker går sönder kan inte böja 48-mm-rören. 45*1,25 går bra om man kan tänka sig att förlora lite energi på svikt i ramen. 32*1,25 är överstarkt för 7-åringar. Skulle man använda CrMo-rör kunde de vara mycket tunnare. Det är korthjulingar vi har testat. En långhjuling behöver nog lite större rördiameter. Bakom sitsen, ovanför nedre bakramsrören kan man gå över till 32- eller 28-mm-rör. T. o. m. det är kanske överstarkt?
Vi kämpar för att få cyklarna att väga lite. Varför ska det vara jobbigare att komma upp för en backe med en "liggis" än med en ordinär cykel??? (Henry Riedel tycker dock att man ska köra så fort före backarna att man inte märker dom!!). Men det "lättaste" och billigaste sättet att minimera vikten är att INTE ta till lite extra för att det ska hålla, utesluta en del prylar och tänka efter vad man sätter dit. Det finns ringklockor som väger 16 gram och apotekets vävplåstertejp är den i särklass lättaste styrlindan t. ex. Fjädring är tungt, inte livsnödvändigt och svårt att bygga om man inte är van. Slopa tunga gummihandtag, skinnfäll på sitsen och framväxel. Ja, det menar jag. Vi har uteslutit den och satsat på bra utväxling bak istället. Det sparar mellan 400 och 1000 gram samt ger cykeln ett renare och enklare utseende. I år finns det åttadelade kassetter med 11-34 kuggar. Megarange heter de och köps hos Cykelspecialisten i Göteborg. Man kan också slipa bort nitarna som håller ihop kranspaketen och möblera ihop sin egen kassett. Är man en snabb cyklist vill man kanske ha täta steg på utväxlingen och det är INGET som hindrar att man har mer tätstegat på högre växlar och stora hopp på lägre. Ska det tjäna något till att ha framväxel räcker det med TVÅ kransar och stor skillnad dem emellan, t.ex. 32/52. Och då SKA man ha tätstegat där bak! Annars blir det bara en massa outnyttjat överlapp man inte har nån glädje av.
Vitsen med att använda 559-hjul (26" MTB) bak och ett mindre fram är väl att det är färdigbyggt om man har slaktat en MTB och att man får en helt normal utväxling utan att ha större framdrev. Det vanligaste är nog att MTB:s har 48 kuggar fram och 12, 13 eller 14 bak. Om man har en MTB med 48/13 som högsta växel och bygger en "ligg" med 406-hjul (BMX 20") och 57/11 får man exakt samma utväxling. Det är dyrt med större drev än 53 (53 finns på visa räsers) men jag vilar gärna benen i de lätträknade uuuutförsbackarna tills jag får råd. Det är värre för dem som cyklar fort.
Det där att ett större hjul rullar lättare är förvisso sant men jag undrar verkligen HUR mycket skillnad det gör i den bistra verkligheten. Dessutom är det glädjande nog så här att små hjul tål högre tryck än stora. Tänk dej själv att du är ett däck på ett litet, litet hjul. Då behövs det mycket kraft för att du ska krängas av. Sitter du sen på en höghjulings hjul kan lite för mycket tryck få dig att tappa taget om den lilla kanten på fälgen. Misse har testat. Han tog ett 357-hjul (17") med aluminiumfälg, spärrade avstängningen på kompressorn och pumpade i 12,5 kg/cm. Sen ställde han bomben i det gassande solskenet. Men ingenting hände. Fälgen utvidgade sig bara 3 tiondelar! Numera kör jag omkring med ett sånt framhjul och har alltid 9-10 kilo i. På 210 mil har det blivit punka en gång.
Fördelen med att ha samma hjulstorlek både fram och bak är ju att man inte behöver ha så många reservdäck och -slangar med sig på långtur eller ens hemma i byrålådan. Det kanske också är vackrare med lika hjul?
Det finns mängder med hjulstorlekar att välja på , men vill man ha smala däck och små hjul är utbudet högst begränsat. Moultons 369-däck finns (17") men annars är det 406 mm (BMX 20") som verkar gälla. (Använd inte tum-måtten! Det är vanskligt. 451 mm kallas också 20" m fl, m fl). Jag försöker få tag i Continetals Grand Prix-däck för 406-hjul. Det är tunna fina däck. Mittemellandäck som också är möjliga att få tag i är Nokias City Runner 406.
Använder man sig av en begagnad barncykel har man ju ett färdigt framhjul, men bakhjulet behöver ett annat nav om man ska ha växlar. Kan du inte bygga hjul själv så kan jag göra det eller lära dig. Jag har ju också tillgång till nya komponenter om det behövs. Jag kan skaffa revolution- och aeroekrar. Finns det någon som vet var man kan hitta tunna 406-fälgar så vi kan bygga riktigt "räjsiga" hjul???
Vi har gjort experiment med ekerantal när vi jagat gram. Mycket här i världen är överdimensionerat så vi ville undersöka hjulens hållbarhet. Och fann att om man är beredd att spänna ekrar och räta sina hjul nån enstaka gång (men då behöver man kunna det själv) så kan man ha mycket klenare hjul! 95-kg-klumpen Misse som hoppar, stegrar och gör slut på bromsgummin i rasande fart har ett framhjul på sin terrängcykel som har 36 revolutionekrar i solfjäderform!!!! (Ekrarna är 1,8 mm i ändarna och 1,5 på mitten) Ingen trodde att det skulle hålla men det har hängt med länge nu. Jag hade ett 32-ekrat bakhjul på min terrängcykel som möblerade om så nu är det bara 16 ekrar kvar! Vanliga 2-mm-ekrar. Jag är inte så stark men väger 70 kg och har en för bakhjulet hemsk utväxling. På ettan är det 19 kuggar fram och 32 bak. Enda problemet jag har är en eker som skruvar upp sig. En droppe loctite skulle hjälpa.
Håller skogscyklarna för sånt här då håller landsvägscyklarna definitivt!! Mitt framhjul som också har 16 ekrar väger lika lite som Mavics jättedyra; 600 gram! Men det har bara kostat 16 vanliga ekrar! Dessutom kan mindre hjul ha färre ekrar. Avgörande är avståndet mellan ekrarna på fälgen. Ett 406-hjul med 36 ekrar motsvarar ett 559-hjul med 50 ekrar! Mina 559-hjul med 16 ekrar motsvarar 12 ekrar på ett 406-hjul! Så här finns mycket vikt att spara till en billig peng. 12 ekrar är lätt att greja med 36-håls fälg och nav men 18 något värre.
En sak som är bra att tänka på vid cykelbygge är att få tyngdpunkten, när både du och packning sitter på, att hamna mittemellan hjulen. (Kanske omöjligt på långhjulingar.) För mycket vikt på framhjulet gör det lite otäckt att köra särskilt om hojen är hög och på grus skär den ner. Har man framhjulsdrift spinner det lätt i grusbackar med för mycket bakhjulsvikt. Brorsans räserligg med framhjulsdrift är mycket stadig att köra, bra jämvikt.
Min erfarenhet av gaffelvinklar är att den i sig inte har mycket betydelse (har inte märkt något alls) men däremot ger försprånget olika egenskaper. Mycket försprång gör att man får ta i om man ska få den att svänga och när den väl svänger måste man hålla emot för att den inte ska dra ner en i marken. Somliga säger att det känns stadigare i högre farter men jag märker ingen skillnad. Gyrokraften har större betydelse och den finns där ändå. Kort försprång gör den oerhört lättsvängd. Bra tycker jag. På en cykel med 406-hjul är 1 cm kort och 6 cm långt. Akta dig för 0 cm. Jag rekommenderar 2-3 cm.
Teleskopvevparti måste inte gå inuti. Man får ett längre skjutbart område med lägre vikt om man svetsar vevlagret ovanpå (eller under) ett rör som går utanpå.
Jag har fortfarande möjligheten att ta hem cykeldelar åt er från Monark och Vartex billigare än i handeln, och lär gärna ut det jag kan. Finns det någon tjej som vill lära sig svetsa MIG så kom och prova. Vi kan bli fler. Hjulbygge är också en specialitet.
GOD HJUUUL! Önskar Moje på Blessed Bikes 0340-32033 Varberg


Johan Fohlin skriver om hur man bygger en enkel bakkåpa i följande nedladdningsbara dokument i pdf-format.Ladda ner dokument (ca 8K)
Du behöver Acrobat Reader för att kunna läsa dokumentet.
Hämta Acrobat Reader på
Adobe.com
.



Bygg en liggcykel billigt och snabbt. Ingen svetsning behövs. Cykeln blir lättkörd och lättmekad.

Länk: Bygg din egen liggcykel



Länkar till byggbeskrivningar
Har du fler länkar eller kommentarer skicka dem till mig >> Jan-Inge.

http://www.bikeforest.com/CAD/fdesign.html
Gör dina egna ritningar hämtat från Bikeforest

http://www.ihpva.org/Builders/
IHPVAs bygglänksidor

http://www.ihpva.org/CADLibrary/index.html
http://www.eland.org.uk/pages/Misc/cadnotes.html
Ritningar och CAD-program fråm IHPVAs och Peter Elands samlingar

http://www.kreuzotter.de
Sidor på tyska och engelska med onlineräknare för ekrar, styrgeometri, fjädring, kadens/utväxling osv. Sidans skapare är även byggare av kolfibercyklar.

www.wisil.recumbents.com/wisil/whatsup.htm
The WISIL HPVers Home Page HPV Projects page

http://www.recumbents.com/mars/projects.html
The Metro Area Recumbent Society (MARS) is a recumbent bicycle and HPV enthusiast group based in the New York Metro area.

http://homepages.ihug.com.au/~aegidius/lowtrike.htm
En mycket häftig Trike

http://www.ihpva.org/com/PracticalInnovations/index.html
Rickey Horwitz Thunderbolt Trike

http://www.davinci.pp.fi/fill.html
Finsk sida men mycket på engelska om mestadels Trikes t.ex. Finlands mest kända Trike The Hipparion

http://sunsite.anu.edu.au/community/ozhpv/huff/huff15.pdf
En intressant artikel om en lutande trehjuling av Ian Simms från Greenspeed.

http://home.gwi.net/~recumbo/
Velomobiler plus en länksida med länkar till andra byggbeskrivningar.

http://www.phred.org/mailman/listinfo/framebuilders
Mailinglista för rambyggare

http://www.geocities.com/Yosemite/Falls/1738/index.htm
Samlade resurser för HPV-byggare

http://experte.kt2.tu-harburg.de/hpvcd2001/
Zechlins HPVCDROM nu online med lite byggbeskrivningar och mycket bilder och filmer.

http://wannee.nl/hpv/bouwtek/index.htm
Flevobeskrivningar på nederländska

http://httpd.chello.nl/d.diederik/recumbent/flevoracer/plans/index.htm
Flevo

http://members.aol.com/domerie/bentech.htm
Bentech

http://www.rqriley.com/xr2.html
Groundhugger XR2

http://www.zephyr.nl/bouwbeschrijvingen.htm
Zephyr på engelska och nederländska

http://come.to/liggcykel
Lars Viebkes sidor om liggcykelbygge. Utförligt presenterat.

http://medlem.spray.se/tuben7/cykel/lowracerbygge/index.htm
Göran i Linköping bygger en lowracer inspirerad av bl.a. Optima Baron. Många fina bilder.

http://hjem.get2net.dk/mogens_skov/
Odensecykel. Dansk självbyggarkurs.

http://www.hpvklub.dk
Aalborgs liggcykelklubb. Har några sidor med självbygg bl.a. en mycket bra beskrivning av hur man bygger en barnliggcykel.

http://hpv.homepage.dk
Frank Hansen i Danmark har byggt en tvåhjulig låg liggcykel utförligt beskrivet.

http://www.angelfire.com/id/BEEP/index.html
Termittaxi. BikeEliknande sak byggd delvis i trä.

www.users.bigpond.com/pekay/recum.htm
Enkel framhjulsdriven liggcykel som inte behöver svetsas.
Jan-Inges
Min egen hembyggda enligt Stehagsrecept.

Några länktips från Göran Nicklasson

För väv till sits kan man använda material från
http://www.scancord.se
Jag valde "presenningsväv" för sandlådor och liknande i polypropylen (finns i svart) kolla deras katalog (kan beställas via hemsidan).
För de som vill ha tag på plast (abs, lexan etc. klar eller färgad.) till sina kåpor (fairings) kan kolla in
http://www.essaplast.se
som ligger utanför Jägersro i Malmö.
Ni som vill ha reda på hur det där med styrgeometrin på eran trike fungerar kan ta en titt på
http://www.team-orion.ch/faq/car-handling4.asp
eller
http://www.stockcarproducts.com/susp18b.htm
och för er som bygger eget
http://www.eland.org.uk/steering.html
för att kunna få lite hjälp med att räkna ut, "hur jag ska kunna fixa till min egen styrning?"
När ni ändå är på hans hemsida, ta även en titt på
http://www.eland.org.uk/s327.html
framhjulsdriven rysk trike. 2 hjul fram!

Sett Läst Hört

Det är inte alltid man cyklar. Ibland hoppar man ur cykelskorna och lägger sig (liggist alltid förstås) och läser en god bok, en tidning eller tittar på tv. Jaja Internet tittar vi också på förstås men är du här så har du nog upptäckt det! Datorskärm i all ära men det är bra med variation. Läsningen blir på ett annat sätt med en bok än med en skärm. Här är tips om böcker, tidningar, videokassetter, DVD etc som på något sätt handlar om HPV. För att det ska bli bra och varierat så är det viktigt att fler kommer med bidrag. Skicka genast en recension på något till mig, Jan-Inge webmaster@liggister.org. Skriv vad det handlar om (bygge, tävling, resa etc) och lite ris och ros och var man kan få tag på boken/tidningen/grejen.



Sett
Video, TV-program, DVD, CD-ROM och liknande saker

Läst
Böcker, tidningar och liknande

Hört
Ljud-CD, Kassettband, radioprogram och liknande


FAQ

Frequently Asked Questions

Eller vanliga frågor som det heter på svenska. Här har vi samlat de vanligaste seriösa frågorna om liggcyklar och andra HPV.

Fråga: är det svårt att cykla liggcykel?
Svar: inte svårare än att cykla "vanlig" cykel. I början kan det upplevas som svårt men det är bara för att man håller balansen på lite olika sätt. De flesta lär sig cykla inom 30 till 60 minuter.

FASQ

FASQ - Frequently Asked Silly Questions!

Har du någon gång varit ute och cyklat med liggcykel så förstår du nog vad denna sidan handlar om. När du cyklar med liggcykel så får du många konstiga frågor och reaktioner. Har du någon rolig fråga eller situation du råkat ut för på grund av din liggcykel så skicka in den till mig, Jan-Inge (webmaster@liggister.org) så kanske den hamnar på den här sidan.



Klassikern är fortfarande när vi var ett gäng liggcyklister på väg till starten på Hallandsloppet och vi får frågan om vi är cyklister och någon i vår grupp svarar - Nä vi är liggister! Jag vet fortfarande inte om det var Borgis som svarade eller vem var det?

Andra frågor jag brukar få är om jag är handikappad. Då brukar jag svara att kroppen är det inget större fel på men huvudet kan jag inte svara för!

Ibland när man cyklar i stan och slingrar sig fram mellan gående, bilar, hundar andra cyklister och kört förbi några och sen blir ikapphunnen vid ett rödljus och får frågan om en sådan där sak går att cykla på. Vad svarar man då?

Hundar är förresten en historia för sig. Många hundar gör utfall mot en när man passerar. Lite otäckt för jag på min cykel är på samma höjd som hunden. En kollega till mig som såg mig på långt håll framifrån trodde att jag var en springande hund. Kan det vara svaret eller är det för att man sitter och sparkar med fötterna framför sig som hundarna blir lite agressiva?

Många brukar skämta och säga åt mig att inte somna eller har du inte stigit upp ur sängen än.
Många tonåringar skrattar hysteriskt eller hånfullt, barn brukar bli mycket glada och många vuxna vågar inte titta eller försöker se så lite överraskade ut som möjligt.

Högerregler och stopptecken åsidosätts ofta och man blir framvinkad av glada bilister som vill se hur det ser ut när man startar och cyklar iväg. Ofta upptäcker jag också att en bil ligger jämsides med mig och tittar jag då upp så sitter en hel familj och vinkar och skrattar åt mig.

Många vanliga cyklister försöker köra om en och pressar och pressar och sen när de kommit om så faller de nästan ihop och blir omkörda direkt. Jag förstår inte riktigt detta beteende vad försöker de bevisa?

/Jan-Inge

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fick en kul kommentar en dag när jag kom hem med flygtaxi och min gamla Trike stod på uppfarten. "Jaså, det är här den där cykeln bor."

/ peppar@cdt.luth.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barn är mest positiva. Kan ropa tvärs över gatan "Har du en över till mig" eller "var köper man en sån?". En rolig och kärnfull kommentar från en kille var: "Är det jobbigt?!"

En del vuxna (särskilt män) och ungdomar verkar ha ett öppet och nyfiket sinnelag kvar och kan utropa förtjust "vilken fin cykel" o d. I bilen verkar folk vara mindre blyga, tittar, tutar, vinkar etc, och lämnar gärna gott om plats på vägen.

En given succé var när jag cyklade genom ett hav av studenter. Unga killar är mer hånfulla i kommentarerna, kanske för att de måste impa på tjejerna?

Konstigt nog så upplever jag kvinnor i högre grad vara nedlåtande än män, så någonstans i åldrarna verkar det vända och tävlingsinstinkt och behov av att trycka ner det som är spännande och annorlunda och roligt hoppar över på det andra könet... enligt min högst blygsamma gallup. Någon som har någon fundering kring detta?

En rolig grej var en man som kritiskt ropade tvärs över gatan, just som jag passerade ett gäng ungdomar på rollerblades: "Går den där att styra?!"
Jajjemän, svarade jag, och gjorde en 90-graders gir rätt ut över gatan, passerade mannen för att sedan fortsätta på cykelvägen på andra sidan.

Jag är väldigt kritisk till alla som har sina små älsklingar lösa utan att ha pli på dem. Jag talar om hundar nu. Tyvärr är det alldeles för vanligt. Hundar är ingen leksak!
Kor och hästar i hagar blir nyfikna, särskilt om man talar så att de känner igen en människoröst. Hästar är annars rätt så spattiga. På vägen är de rent farliga och hamnar lätt i sken: De blir fullständigt skräckslagna. Det är bara att kliva av och ställa sig upp. Hästar är skyddade på vägen, så det är bara att visa respekt, och det utan knot!

Jag blev upphunnen av en cyklist med fullständig mundering en gång och vi kom i samspråk. Han blev glatt impad på den fart jag kunde hålla på rak väg och utför. Men när det blev uppförsbackar drog han naturligtvis iväg. Ett par andra fartdårar på MTB kommenterade "Det där ser skönt ut!", fått den kommentaren från racercyklister också, men mest ett tyst tummen-upp eller vad de nu gör med handen som det sticker ut åt sidan åt en.

Vanliga cyklister blir gärna smått ansträngda och verkligen ser ner på en. En del tanter blir rent sura och skrynklar ihop ansiktet av avsmak. Andra tjejer tar i så det knakar för att komma om en. Den ofta påstådda frånvaron av tävlingsinstinkt jämfört med killar... var är den?!

/B be_dal@yahoo.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag kan berätta hur det är med liggcykel i Kina. I Beijing hade jag jämt en svärm med 50 till 500 (femhundra) Kineser bakom- och intill mig. Dom var stolta med sina (giraff-)cyklar som de putsade och underhöll pedantiskt. Plötsligt dök det upp bland dom någonting helt främmande: "Är det en cykel eller vaddå?". "Han har pedaler! Och bromsar som på en cykel. Och han svänger". Oj, vilken cykel!". Dom cyklade och forskade månskeppet. Ibland krockade dom med varandra. Hos polisen som reglerar trafiken vid korsningar hade jag privilegium: han stoppade alla motordrivna fordon och jag fick företräde. Det var kungligt att ha vilocykel med sig till Kina. På landsbyggden i Shangdongprovinsen fick jag ibland grattis lunch mot att restaurangpersonalen kunde prova min cykel. Så var det för 15 år sedan. Jag undrar om det fins vilocyklar i Kina nu. Vet någon om detta?

Hälsar Stefan Udovic

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Många kommentarer får jag. Den bästa hitills av en granne som ställde sig och tittade på mig med bekymrad min och sa "jahaja, såhär kan det gå när man köper cykel i kartong och försöker montera själv"

Nils nilsulveson@hotmail.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Appropå liggister. En kompis kommentar när han såg liggistertröjan med min putande mage: Sittfläsk har jag hört talas om tidigare, men ligg-ister var något nytt!

/Jan-Inge

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag vill bidra med en historia som tyvärr inte är självupplevd.
Magnus i Partille var för några år sedan ute och cyklade med sin hemmabyggda Peer Gynt-kopia (lång hjulbas, undersätesstyrning) i Slottskogen i Göteborg. En äldre dam kliver rakt ut i vägen framför honom och ropar 'stopp,stopp'! Magnus tvärstannar och undrar vad hon vill, och hon förklarar för honom att cykeln är livsfarlig och att han inte får cykla vidare med den. Efter flera försök att förklara att hans fordon inte är livsfarligt, och att man visst får cykla med det, ger han upp och får köra runt henne för att komma vidare...

Med vänlig hälsning,
Peter Markusson

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apropå det här med kommentarer: När en kollega (som är gammal återfallsknutte) fick se min Hurricane utbrast han:
- Tänk att sätta en 250-kubikare på den!

olaf noll@telia.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

På tal om historier erinrar jag mig en lustighet jag råkade uppleva under min första längre cykelfärd för en massa år sedan.
Jag hade startat från min hemstad Eskilstuna och trampade söderut. Vid Äsköping (Julitta) ungefär 50 km söder om Eskilstuna stannade jag för att handla i en affär och när jag kom ut ur affären mötte jag en gammal farbror och vi började prata. Efter ett tag frågade han mig hur långt jag skulle cykla. Till Paris sade jag sanningsenligt och då tittade gubben lite frågande på mig och så sade han: "Paris? Ja, jag vet inte var det ligger, men det låter långt!" Och det kunde jag för all del hålla med om.

Göran goran.hartzell@telia.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jo, själv har jag på min trike blivit tillfrågad vilket handikapp jag hade, av en rullstolsburen. Smått generad fick jag tillstå att jag inte har några handikapp...
Sedan blev jag biten av en hund en gång. Jag kom farande in på hundens bondgård, och det tyckte tydligen jycken illa om. Detta var i Holland i fjor våras, och hundens husse var där. Jag var rätt förbannad, men hussen talade inte Engelska, och jag talar inte holländska, så någon diskussion uppstod inte.

Sverker

Bilder

Här har vi samlat länkar till äldre bilder 






Dirk och Python!



Dirk Bonne med sin Python.
HPV Syd månadsträff 30 januari 2005
HPV Syds månadsträff i februari. (2005-01-30)




Optimist Rider!
Optimist Rider Christian.
HPV Syd månadsträff 29 februari 2004 HPV Syds månadsträff i februari. (2004-02-29)
Länk: HPV Syds februariträff 2004



Liggcykelkaka!
HPV Syds ettårsdag firades med kaka.
HPV Syd månadsträff 25 januari 2004 HPV Syds månadsträffar fyllde ett år och firades med kaka. (2004-01-28)
Länk: HPV Syds januariträff 2004



Liggister!
Mats leder ligan av liggister på Ians Roulandt.
HPVSheriff comes to town... Söndagen den 2 november hade Stockholmsliggisterna sällsynt tillfälle att få träffa självaste HPVSheriffen Mats Nilsson från Umeå, som var i huvudstaden delvis för att åka runt i rulltrappor på varuhusen och därigenom uppfylla sin årliga "storstadsbesökskvot" (när man samlat på sig tillräckligt med poäng, kan man tydligen vinna våffeljärn eller någonting, vidare frågor till Mats direkt). Och inte bara träffa, vi ordnade en till Hans Ära speciell komponerad Rundtur också! (2003-11-16)
Länk: Rapporten i sin helhet



Tjockhultare!
Personer på bilden från vänster till höger. Ian Feldman, Lars Viebke, Bo Dellensten i förgrunden kliver Fredrik van de Walle ut ur sin velomobil.
Stockholms liggare rullade runt 12 oktober Krister Spolander vår liggande reporter har skrivit ihop en artikel från Stockholmsträffen den 12 oktober. Dokumentet är i PDF-format och läses lämpligen med gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader. Dokumentstorlek 2 MB med mycket stora och fina bilder så det är värt sin tid att vänta på! (2003-11-05)
Länk: HPV Stockholm 12 oktober 2003



Krister Spolander
Krister på sin M5 Shoock Proof inför Vätternrundan 2003.
Krister liggandes mellan Barcelona och Avignon Vår flygande reporter Krister Spolander är tillbaka från en liggcykeltur Barcelona - Avignon. Här kommer en liten artikel i PDF-format som lämpligen läses med Adobe Acrobat (Reader) som ni förhoppningsvis har på er dator. (2003-09-25)
Länk: Barcelona- Avignon i PDF




Foto utom tävlan Jan-Inge Ljungberg. På bilden Bengt Hedbjörk framför släpet fullpackat inför hemresan från Hallandsloppet 2000.
HPV Sveriges fototävling 2003 Tävlingen avgjord. In och läs resultatet och beundra bilderna. (2003-09-08)
Länk: Fototävling



Henry med sin Dyno
Göteborgsträffen 9 augusti 2003 HPV Sveriges revisor Henry Riedel tog storslam på liggcykelträffen i Göteborg 9 augusti 2003. Snabbast på tävlingen. Hans Dyno utsedd av Göteborgskalaset till vackraste fordon och bästa tekniska lösning. Han tog förresten tredjeplatsen också med en annan konstruktion! TACK Peter Markusson och HPV Väst för ett underbart arrangemang. (2003-08-10)
Länk: Liggcykelträffen 2003
Länk: RESULTATLISTAN tävlingen 25/8 03
Länk: RESULTATLISTAN utställningen 25/8 03
Länk: Peters rapport 11/8 03 med bilder fr.o.m. 13/8
Länk: Torbens bilder



Johan och Krister
Johan till vänster på sin Zox26 och Krister till höger på sin M5 Shoock Proof.
Vätternrundan 2003 liggandes Några få tappra liggister cyklade Vätternrundan 2003. Krister Spolander har satt ihop en kort rapport i PDF-format som lämpligen läses med Adobe Acrobat Reader. (2003-06-17)
Länk: Vättern liggandes PDF



Brage visar bakpartiet!
Foto:Krister Spolander
Stockholmsträffen 17 maj 2003 Andra officiella Stockholmsträffen avhölls i fint väder. Läs Krister Spolanders rapport antingen som webbsida eller Acrobatdokument. (2003-05-24)
Länk: Stockholmsträffen som Webbsida
Länk: Stockholmsträffen som Acrobatsida



Kofta provar Zoxy
Foto:Olaf Johansson
Hallandsloppet 3 maj 2003 Årsmöte, Hallandslopp och träff med provkörningar. Här är bilderna. Blött men även soligt. Roligt men lite små olyckor som vanligt. Vi kom nästan i tid som vanligt (Jan-Inges fel denna gång!). "Alla väntar på Jan-Inge men Jan-Inge väntar inte på någon"! Tack för en kul träff. (2003-05-04)
Länk: Borgis bilder
Länk: Jan-Inges bilder
Länk: Olafs bilder




Anders Brage lyfter en trike!
Foto:Krister Spolander
Liggcykelträff i Stockholm 6 april 2003 Stockholms första officiella liggcykelträff avhölls i rykande snöstorm. Krister Spolander rapporterar. För kontaktpersoner i Stockholm se mer under länken Lokalavdelningar. (2003-04-07)
Länk: Liggcykelträffen i Stockholm 6 april 2003



Vi träffades utanför stadsbiblioteket i Malmö
Foto:Olaf Johansson
HPV Sydträff 23 februari 2003 HPV Syd träffas sista söndagen i månaden utanför stadsbiblioteket i Malmö och cyklar en runda och fikar tillsammans. Se mer under länken Lokalavdelningar. (2003-02-23)
Länk: HPV Sydträff 23 februari 2003



Hyggetursgänget utanför Centralstationen i Köpenhamn
Foto:Jan-Inge Ljungberg
Hyggetur 2002-10-12 Några liggister gav sig iväg till Danmark och besökte Leitra och Bjällby. "Hygge" är att ha trevligt på danska. Att liggcykla är det trevligaste sättet att röra sig på så det blev en riktig hyggetur. (2002-10-13)
Länk: Hyggetur



Kristin Kaspersen
Foto:Peter Markusson
Bilfri dag i Göteborg 2002-09-22 Peter Markusson och kompanjoner var med på bilfria dagen i Göteborg. Bilder och trevlig text kan avnjutas på följande länk. (2002-09-27)
Länk: Göteborgsrapporten



Peter Markusson
Foto:Jan-Inge Ljungberg
Göteborgsträffen 10 augusti 2002 Den mest ambitiösa liggcykelträffen i Sverige arrangerades den 10 augusti i Göteborg. Tävlingar, provkörningar, diskussioner och mycket annat avverkades i största gemyt. Peter Markusson rapporterar. (2002-08-14)
Länk: Göteborgsträffen




Foto:Jan-Inge Ljungberg
Cyclevision 28-30 juni 2002 Lite bilder (varning 102 bilder!) från Cyclevision i Lelystad Nederländerna. (2002-07-04)
Länk: Cyclevision 2002




Foto:Dick Vizins?
Rapport från Vätternrundan 2002 Dick Vizins var organisatör av liggcyklisternas medverkan i Vätternrundan i år och som straff ;-) för detta fick han skriva en rapport om hur det gick. Läs rapporten på följande länk. (2002-06-19)
Länk: Vätternrundan 2002




Foto:Jan-Inge Ljungberg
Hallandsloppet 4 maj 2002 HPV Sverige hade årsmöte och tävlade och cyklade Hallandsloppet. (2002-05-05)
Länk: Hallandsloppet 2002




Foto:Frank Lindemanns kompis
Överblivna liggcykelbilder Jan-Inge lägger ut lite bilder som bara tar plats i skrivbordslådorna. (2001-10-18)
Länk: Överblivna bilder




Foto:Peter Markusson
Göteborgsträff Peter Markusson kallade till träff i Göteborg. (2001-11-01)
Länk: Göteborgsträffen



Bilfri dag 2001-09-22
HPV-Sverige deltog i några städer på European Carfree day.
Länk: Se bilderna här




Foto:Bo Dellensten
Vätternrundan 2001-06-17 Bo Dellensten rapporterar från Vätternrundan 2001. (2001-07-15)
Länk: Vätternrundan 2001




Foto:Jan-Inge Ljungberg
Leitraträff i Malmö 2001-05-17 Carl-Georg Rasmussen - Leitras skapare var i Malmö. (2001-05-19)
Länk: Leitror i Malmö




Foto:Jan-Inge Ljungberg
Hallandsloppet 2001 HPV-Sverige och Norge var i Halmstad för årsmöte och för att cykla Hallandsloppet . Vill du se mer så klicka på nedanstående länkar. (2001-05-08)
Länk: Jan-Inges bilder från Hallandsloppet
Länk: Carl Etniers bilder från Hallandsloppet




Foto:Seymor Jonsson
Seymors snygga hembygge Seymor Jonsson har byggt en egen Trice. Vill du se mer så klicka på nedanstående länk. (2001-03-14)
Länk: Mer bilder här




Foto:Jan-Inge Ljungberg
Odenseresan 2001-01-21 Några från HPV-Sverige var och tittade på en HPV-utställning i Odense. (2001-02-24)
Länk: Till Odenseresan




Foto:Peter Markusson
En nybliven liggists berättelse Peter Markusson i Göteborg berättar om sin första tid med liggcykel. Texten är hämtad från HPV-Sveriges mailinglista. (2001-01-03)
Länk: Till Peters berättelse

Arkiv

Här lägger vi sådant som inte är aktuellt men ändå har ett visst intresse.
En förteckning över den kompletta utgivningen av vår medlemstidning Trampkraft. Innehåller även återskapade texter från gamla nummer.
Länk: Trampkraft Arkiv


Bilder från Hallandsloppet 6 maj 2000
Länk: Hallandsloppet 2000

Bilder från Bilfri dag i Lund 22-23 september 2000
Länk: Bilfri dag 2000

Mats Nilssons bilder från HPV-VM 1999
Länk: HPV-VM 1999

Bilder från Hallandsloppet 1999.
Länk: Hallandsloppet 1999

Bilder från HPV-EM i Roskilde 1998.
Länk: HPV-EM 1998

Bilder på liggcyklar från 1996-1998.
Länk: HPV-bilder

Was ist der Trampkraft/HPV Sweden?

Der Trampkraft/HPV Sweden ist ein Zusammenschluss von Menschen, die an muskelkraftgetriebenen Land-, Luft- und Wasser-Fahrzeugen interessiert sind. Ohne die Fraktion der Wasser - und Luft-Vehikel gering schätzen zu wollen, handelt es sich in den meisten Fällen um beingetriebene Landfahrzeuge, sogenannte Liegeräder, „recumbents" im Englischen,mit denen wir uns überwiegend beschäftigen. Wir veranstalten gemeinsame Ausfahrten, Treffen, Wettkämpfe usw. Bei uns gibt es nicht nur mässig Faszinierte, sondern auch wirkliche Enthusiasten, die ihre Liegeräder selbst entwerfen und bauen. Einmal im Monat finden Zusammenkünfte in Städten wie Göteborg, Stockholm, Malmö und Lund statt, wo auch die meisten Mitglieder leben oder in der Umgebung wohnen. Die Organisation besteht aus dem Vorsitzenden und 6 Vorstandsvorsitzenden. Der Trampkraft/HPV Sweden ist als nationale schwedische Organisation in der WHPVA (World Human Powered Vehicle Association) anerkannt, die in etwa mit der UCI ( Vereinigung für sogenannte Normal-Velos) vergleichbar ist. Der WHPVA fungiert als Dachverband für alle nationalen Clubs und ist zuständig unter anderem für Wettbewerbe, Rekorde, Veranstaltungen etc. auf internationalem Niveau mit eigener Homepage www.whpva.org.


Die Organisation

Vorsitzender 
Lotta Rasmusson
Stehag
Mobil
E-mail: kofta@telia.com


Mitglied: 
Christian Fasth
Malmö
Mobil 0730941334
E-mail: christian.fasth@hotmail.com


Mitglied:
Claes Unge
Stockholm/Timmernabben
Tel. 0708949162
E-mail: claes.unge@gmail.com


Webmaster & Schatzmeister:
Jan-Inge Ljungberg
Möllemadsvägen 40 e
239 42 Falsterbo
Tlf: 040-45 37 74
E-mail: webmaster@liggister.org



Herausgeber von Trampkraft:
Frederik van de Walle
Upplands Väsby
Tlf: 0
E-mail: favdw@yahoo.com


Abgeordneter:
Henning Wright
Gruvbacken 6
240 36 Stehag
Tlf: 0413-54 02 42
E-mail: henning.wright@telia.com


Abgeordneter:
Mats Nilsson
Stamnared 127 Öghagen
430 20 Veddige
Tlf: 0340-320 33
E-mail: hpvmats@yahoo.se

Buchhalter:

Henry Riedel
Kinna
Tlf: 0
E-mail:

Wahlausschuß:
Clas Lindberg
Stockholm
Tlf: 0
E-mail:


Harald Zahl
Oslo/Helsingfors
Tlf: 0
E-mail: hazahl@hotmail.com

What is Trampkraft/HPV Sweden?

Trampkraft/HPV Sweden  is an association that tries to inform the Swedish public about HPV:s in general and recumbent bicycles in particular. Most of our members live in or close to the cities of Gothenburg, Stockholm, Malmo and Lund. We arrange local meetings in these towns once a month.


The Organisation

Chairman:
Lotta Rasmusson
Stehag
Mobil
E-mail: kofta@telia.com

Member:
Christian Fasth
Malmö
Mobil 0730941334
E-mail: christian.fasth@hotmail.com


Member:
Claes Unge
Stockholm/Timmernabben
Tel. 0708949162
E-mail: claes.unge@gmail.com


Webmaster & Treasurer:
Jan-Inge Ljungberg
Möllemadsvägen 40 e
239 42 Falsterbo
Tlf: 040-45 37 74
E-mail: webmaster@liggister.org


Member and editor of Trampkraft:
Frederik van de Walle
Upplands Väsby
Tlf: 0
E-mail: favdw@yahoo.com


Deputy:
Henning Wright
Gruvbacken 6
240 36 Stehag
Tlf: 0413-54 02 42
E-mail: henning.wright@telia.com


Deputy:
Mats Nilsson
Stamnared 127 Öghagen
430 20 Veddige
Tlf: 0340-320 33
E-mail: hpvmats@yahoo.se

Accountant:

Henry Riedel
Kinna
Tlf: 0
E-mail:

Election Committee:

Clas Lindberg
Stockholm
Tlf: 0
E-mail:


Harald Zahl
Oslo/Helsingfors
Tlf: 0
E-mail: hazahl@hotmail.com