Trampkraft är en förening för alla som är intresserade av muskeldrivna fordon på land, till sjöss och i luften. Tyngdpunkten ligger för närvarande på landfordon där majoriteten är liggcyklar. Föreningen är medlem i WHPVA (World Human Powered Vehicle Association) som fungerar som paraplyorganisation för alla nationella HPV-klubbar i världen.

Byggtips

HPV-byggtips



Längst ner på sidan finns länkar till byggbeskrivningar på nätet.



Tycker du också att det är svårt att hitta rätt storlek på däcken?

Konverteringstabell för storlekar



Artikel skriven av Moje Karlsson hämtad från Trampkraft nummer 10. Bild på Misses hoj tagen av Jan-Inge.

Hej på er alla liggcykelbyggintresserade!

Det är urkul att bygga specialcyklar och jag har lite erfarenhet i bakfickan på mitt blåställ som jag vill dela med mig av.
Jag är tjej och är den som bygger det mesta hemma p.g.a. mitt stora tålamod. Misse (min man) är bra på allt utom att ha tålamod. Så visst blir det samarbete! Kom GÄRNA och hälsa på!
Har du aldrig byggt en cykel förut så börja med järn som rammaterial. För hur man än tänker att man ska bygga den optimala hojen så blir det inte optimalt förrän efter minst fem hojar!
Som sits kan man använda en ram klädd med bilbälten, bocka aluminiumplåt, träplankor (är inte fy skam) eller nåt annat man kommer på.
Avgasrör och avgasböjar av bonnjärn finns i olika dimensioner. Aluminiserade rör är omöjliga att löda, måste svetsas. Kolla godstjockleken med skjutmått om du inte vill släpa omkring på onödig vikt. Brorsan min som väger 55 kg klarar sig bra med 42*1,25 mm-rör på sin korthjuling (som väger 11 kg). Jag väger 70 kg men är mindre stark så jag kan ha samma rör. Misse som väger 95 kg och är bra på att ta i så saker går sönder kan inte böja 48-mm-rören. 45*1,25 går bra om man kan tänka sig att förlora lite energi på svikt i ramen. 32*1,25 är överstarkt för 7-åringar. Skulle man använda CrMo-rör kunde de vara mycket tunnare. Det är korthjulingar vi har testat. En långhjuling behöver nog lite större rördiameter. Bakom sitsen, ovanför nedre bakramsrören kan man gå över till 32- eller 28-mm-rör. T. o. m. det är kanske överstarkt?
Vi kämpar för att få cyklarna att väga lite. Varför ska det vara jobbigare att komma upp för en backe med en "liggis" än med en ordinär cykel??? (Henry Riedel tycker dock att man ska köra så fort före backarna att man inte märker dom!!). Men det "lättaste" och billigaste sättet att minimera vikten är att INTE ta till lite extra för att det ska hålla, utesluta en del prylar och tänka efter vad man sätter dit. Det finns ringklockor som väger 16 gram och apotekets vävplåstertejp är den i särklass lättaste styrlindan t. ex. Fjädring är tungt, inte livsnödvändigt och svårt att bygga om man inte är van. Slopa tunga gummihandtag, skinnfäll på sitsen och framväxel. Ja, det menar jag. Vi har uteslutit den och satsat på bra utväxling bak istället. Det sparar mellan 400 och 1000 gram samt ger cykeln ett renare och enklare utseende. I år finns det åttadelade kassetter med 11-34 kuggar. Megarange heter de och köps hos Cykelspecialisten i Göteborg. Man kan också slipa bort nitarna som håller ihop kranspaketen och möblera ihop sin egen kassett. Är man en snabb cyklist vill man kanske ha täta steg på utväxlingen och det är INGET som hindrar att man har mer tätstegat på högre växlar och stora hopp på lägre. Ska det tjäna något till att ha framväxel räcker det med TVÅ kransar och stor skillnad dem emellan, t.ex. 32/52. Och då SKA man ha tätstegat där bak! Annars blir det bara en massa outnyttjat överlapp man inte har nån glädje av.
Vitsen med att använda 559-hjul (26" MTB) bak och ett mindre fram är väl att det är färdigbyggt om man har slaktat en MTB och att man får en helt normal utväxling utan att ha större framdrev. Det vanligaste är nog att MTB:s har 48 kuggar fram och 12, 13 eller 14 bak. Om man har en MTB med 48/13 som högsta växel och bygger en "ligg" med 406-hjul (BMX 20") och 57/11 får man exakt samma utväxling. Det är dyrt med större drev än 53 (53 finns på visa räsers) men jag vilar gärna benen i de lätträknade uuuutförsbackarna tills jag får råd. Det är värre för dem som cyklar fort.
Det där att ett större hjul rullar lättare är förvisso sant men jag undrar verkligen HUR mycket skillnad det gör i den bistra verkligheten. Dessutom är det glädjande nog så här att små hjul tål högre tryck än stora. Tänk dej själv att du är ett däck på ett litet, litet hjul. Då behövs det mycket kraft för att du ska krängas av. Sitter du sen på en höghjulings hjul kan lite för mycket tryck få dig att tappa taget om den lilla kanten på fälgen. Misse har testat. Han tog ett 357-hjul (17") med aluminiumfälg, spärrade avstängningen på kompressorn och pumpade i 12,5 kg/cm. Sen ställde han bomben i det gassande solskenet. Men ingenting hände. Fälgen utvidgade sig bara 3 tiondelar! Numera kör jag omkring med ett sånt framhjul och har alltid 9-10 kilo i. På 210 mil har det blivit punka en gång.
Fördelen med att ha samma hjulstorlek både fram och bak är ju att man inte behöver ha så många reservdäck och -slangar med sig på långtur eller ens hemma i byrålådan. Det kanske också är vackrare med lika hjul?
Det finns mängder med hjulstorlekar att välja på , men vill man ha smala däck och små hjul är utbudet högst begränsat. Moultons 369-däck finns (17") men annars är det 406 mm (BMX 20") som verkar gälla. (Använd inte tum-måtten! Det är vanskligt. 451 mm kallas också 20" m fl, m fl). Jag försöker få tag i Continetals Grand Prix-däck för 406-hjul. Det är tunna fina däck. Mittemellandäck som också är möjliga att få tag i är Nokias City Runner 406.
Använder man sig av en begagnad barncykel har man ju ett färdigt framhjul, men bakhjulet behöver ett annat nav om man ska ha växlar. Kan du inte bygga hjul själv så kan jag göra det eller lära dig. Jag har ju också tillgång till nya komponenter om det behövs. Jag kan skaffa revolution- och aeroekrar. Finns det någon som vet var man kan hitta tunna 406-fälgar så vi kan bygga riktigt "räjsiga" hjul???
Vi har gjort experiment med ekerantal när vi jagat gram. Mycket här i världen är överdimensionerat så vi ville undersöka hjulens hållbarhet. Och fann att om man är beredd att spänna ekrar och räta sina hjul nån enstaka gång (men då behöver man kunna det själv) så kan man ha mycket klenare hjul! 95-kg-klumpen Misse som hoppar, stegrar och gör slut på bromsgummin i rasande fart har ett framhjul på sin terrängcykel som har 36 revolutionekrar i solfjäderform!!!! (Ekrarna är 1,8 mm i ändarna och 1,5 på mitten) Ingen trodde att det skulle hålla men det har hängt med länge nu. Jag hade ett 32-ekrat bakhjul på min terrängcykel som möblerade om så nu är det bara 16 ekrar kvar! Vanliga 2-mm-ekrar. Jag är inte så stark men väger 70 kg och har en för bakhjulet hemsk utväxling. På ettan är det 19 kuggar fram och 32 bak. Enda problemet jag har är en eker som skruvar upp sig. En droppe loctite skulle hjälpa.
Håller skogscyklarna för sånt här då håller landsvägscyklarna definitivt!! Mitt framhjul som också har 16 ekrar väger lika lite som Mavics jättedyra; 600 gram! Men det har bara kostat 16 vanliga ekrar! Dessutom kan mindre hjul ha färre ekrar. Avgörande är avståndet mellan ekrarna på fälgen. Ett 406-hjul med 36 ekrar motsvarar ett 559-hjul med 50 ekrar! Mina 559-hjul med 16 ekrar motsvarar 12 ekrar på ett 406-hjul! Så här finns mycket vikt att spara till en billig peng. 12 ekrar är lätt att greja med 36-håls fälg och nav men 18 något värre.
En sak som är bra att tänka på vid cykelbygge är att få tyngdpunkten, när både du och packning sitter på, att hamna mittemellan hjulen. (Kanske omöjligt på långhjulingar.) För mycket vikt på framhjulet gör det lite otäckt att köra särskilt om hojen är hög och på grus skär den ner. Har man framhjulsdrift spinner det lätt i grusbackar med för mycket bakhjulsvikt. Brorsans räserligg med framhjulsdrift är mycket stadig att köra, bra jämvikt.
Min erfarenhet av gaffelvinklar är att den i sig inte har mycket betydelse (har inte märkt något alls) men däremot ger försprånget olika egenskaper. Mycket försprång gör att man får ta i om man ska få den att svänga och när den väl svänger måste man hålla emot för att den inte ska dra ner en i marken. Somliga säger att det känns stadigare i högre farter men jag märker ingen skillnad. Gyrokraften har större betydelse och den finns där ändå. Kort försprång gör den oerhört lättsvängd. Bra tycker jag. På en cykel med 406-hjul är 1 cm kort och 6 cm långt. Akta dig för 0 cm. Jag rekommenderar 2-3 cm.
Teleskopvevparti måste inte gå inuti. Man får ett längre skjutbart område med lägre vikt om man svetsar vevlagret ovanpå (eller under) ett rör som går utanpå.
Jag har fortfarande möjligheten att ta hem cykeldelar åt er från Monark och Vartex billigare än i handeln, och lär gärna ut det jag kan. Finns det någon tjej som vill lära sig svetsa MIG så kom och prova. Vi kan bli fler. Hjulbygge är också en specialitet.
GOD HJUUUL! Önskar Moje på Blessed Bikes 0340-32033 Varberg


Johan Fohlin skriver om hur man bygger en enkel bakkåpa i följande nedladdningsbara dokument i pdf-format.Ladda ner dokument (ca 8K)
Du behöver Acrobat Reader för att kunna läsa dokumentet.
Hämta Acrobat Reader på
Adobe.com
.



Bygg en liggcykel billigt och snabbt. Ingen svetsning behövs. Cykeln blir lättkörd och lättmekad.

Länk: Bygg din egen liggcykel



Länkar till byggbeskrivningar
Har du fler länkar eller kommentarer skicka dem till mig >> Jan-Inge.

http://www.bikeforest.com/CAD/fdesign.html
Gör dina egna ritningar hämtat från Bikeforest

http://www.ihpva.org/Builders/
IHPVAs bygglänksidor

http://www.ihpva.org/CADLibrary/index.html
http://www.eland.org.uk/pages/Misc/cadnotes.html
Ritningar och CAD-program fråm IHPVAs och Peter Elands samlingar

http://www.kreuzotter.de
Sidor på tyska och engelska med onlineräknare för ekrar, styrgeometri, fjädring, kadens/utväxling osv. Sidans skapare är även byggare av kolfibercyklar.

www.wisil.recumbents.com/wisil/whatsup.htm
The WISIL HPVers Home Page HPV Projects page

http://www.recumbents.com/mars/projects.html
The Metro Area Recumbent Society (MARS) is a recumbent bicycle and HPV enthusiast group based in the New York Metro area.

http://homepages.ihug.com.au/~aegidius/lowtrike.htm
En mycket häftig Trike

http://www.ihpva.org/com/PracticalInnovations/index.html
Rickey Horwitz Thunderbolt Trike

http://www.davinci.pp.fi/fill.html
Finsk sida men mycket på engelska om mestadels Trikes t.ex. Finlands mest kända Trike The Hipparion

http://sunsite.anu.edu.au/community/ozhpv/huff/huff15.pdf
En intressant artikel om en lutande trehjuling av Ian Simms från Greenspeed.

http://home.gwi.net/~recumbo/
Velomobiler plus en länksida med länkar till andra byggbeskrivningar.

http://www.phred.org/mailman/listinfo/framebuilders
Mailinglista för rambyggare

http://www.geocities.com/Yosemite/Falls/1738/index.htm
Samlade resurser för HPV-byggare

http://experte.kt2.tu-harburg.de/hpvcd2001/
Zechlins HPVCDROM nu online med lite byggbeskrivningar och mycket bilder och filmer.

http://wannee.nl/hpv/bouwtek/index.htm
Flevobeskrivningar på nederländska

http://httpd.chello.nl/d.diederik/recumbent/flevoracer/plans/index.htm
Flevo

http://members.aol.com/domerie/bentech.htm
Bentech

http://www.rqriley.com/xr2.html
Groundhugger XR2

http://www.zephyr.nl/bouwbeschrijvingen.htm
Zephyr på engelska och nederländska

http://come.to/liggcykel
Lars Viebkes sidor om liggcykelbygge. Utförligt presenterat.

http://medlem.spray.se/tuben7/cykel/lowracerbygge/index.htm
Göran i Linköping bygger en lowracer inspirerad av bl.a. Optima Baron. Många fina bilder.

http://hjem.get2net.dk/mogens_skov/
Odensecykel. Dansk självbyggarkurs.

http://www.hpvklub.dk
Aalborgs liggcykelklubb. Har några sidor med självbygg bl.a. en mycket bra beskrivning av hur man bygger en barnliggcykel.

http://hpv.homepage.dk
Frank Hansen i Danmark har byggt en tvåhjulig låg liggcykel utförligt beskrivet.

http://www.angelfire.com/id/BEEP/index.html
Termittaxi. BikeEliknande sak byggd delvis i trä.

www.users.bigpond.com/pekay/recum.htm
Enkel framhjulsdriven liggcykel som inte behöver svetsas.
Jan-Inges
Min egen hembyggda enligt Stehagsrecept.

Några länktips från Göran Nicklasson

För väv till sits kan man använda material från
http://www.scancord.se
Jag valde "presenningsväv" för sandlådor och liknande i polypropylen (finns i svart) kolla deras katalog (kan beställas via hemsidan).
För de som vill ha tag på plast (abs, lexan etc. klar eller färgad.) till sina kåpor (fairings) kan kolla in
http://www.essaplast.se
som ligger utanför Jägersro i Malmö.
Ni som vill ha reda på hur det där med styrgeometrin på eran trike fungerar kan ta en titt på
http://www.team-orion.ch/faq/car-handling4.asp
eller
http://www.stockcarproducts.com/susp18b.htm
och för er som bygger eget
http://www.eland.org.uk/steering.html
för att kunna få lite hjälp med att räkna ut, "hur jag ska kunna fixa till min egen styrning?"
När ni ändå är på hans hemsida, ta även en titt på
http://www.eland.org.uk/s327.html
framhjulsdriven rysk trike. 2 hjul fram!